Lindores Abbey MCDXCIV
46% van bourbon, sherry en wijnvaten, maar 12750 flessen gebotteld.
Geur
Citrus en sinaasappel met boenwas, gekuild gras, droge chocolade, zachte toffee en vanille.
Smaak
De smaken belanden midden op de tong en lopen even later door naar het einde van de tong, om vervolgend de keel te verwarmen. Kruidig met nootmuskaat, kruidnagel en zelfs peper. Romige karamel en vanille met donkerder fruit. De jeugdige persoonlijkheid zorgt voor frisheid, maar ook genoeg karakter.
Afdronk
Medium, maar tot achter in de keel, met zowel het fruit als drogend eikenhout, pepermunt en room.
De distillerij
Lindores Abbey
Lindores Abbey in het plaatsje Newburgh, tussen Perth en St. Andrews, is de geboorteplaats van Schotse whisky. Al heel lang is bekend dat de monniken in de abdij de eersten waren die in Schotland Aqua Vitae vanuit gerst maakten. De geschiedschrijving van de Britse Exchequer (Belastingdienst) vermeldt in 1494 de opdracht van de Koning aan Broeder John Cor om Aqua Vitae te maken.
“To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae, VIII bolls of malt”
Omgezet in moderne hoeveelheden betekent dit 500 kilo gerst waarvan minstens 350 liter Aqua Vitae werd gestookt. John Cor was een monnik in Lindores Abbey.
523 jaar later…
523 jaar later, in 2017, liep er weer spirit uit de ketels in Lindores. In de jaren daarvoor bouwde Drew McKenzie-Smith de distilleerderij op Lindores Abbey Farm, de boerderij die al sinds 1915 in de familie was, en waar de rechten en de plichten op de overblijfselen van Lindores Abbey rusten.
Als eerste werd er geboord naar de oorspronkelijke waterbron en in die periode werden veel meer oude restanten van de abdij bloot gelegd. Op de velden naast de distilleerderij werd Concerto gerst geplant. Zoveel als mogelijk is, wordt alles wat nodig is voor de productie van de whisky lokaal geproduceerd.